Νικόλαος Κομηνέας

Νικόλαος Κομηνέας

Δήμαρχος Αστυπάλαιας

Ο Νικόλαος  Κομηνέας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1956 στη Νάουσα της Δυτικής Μακεδονίας και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού και Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι στην αστική ψυχολογία.

Οι ακαδημαϊκές του εργασίες τον έφεραν στην Αστυπάλαια στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για να αναλύσει τον τρόπο ζωής σε πυκνοκατοικημένους νησιωτικούς οχυρούς οικισμούς. Ερωτεύτηκε το νησί και αποφάσισε να εδραιωθεί επαγγελματικά και κοινωνικά στην Αστυπάλαια.

Εμπνευσμένος από τις αρχές της οικολογίας και της βιωσιμότητας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης και με ειλικρινή σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση, σύντομα βρέθηκε να συμμετέχει στην τοπική αυτοδιοίκηση υποστηρίζοντας τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη του νησιού. Ένα όραμα τοπικής ανάπτυξης που διατηρεί τις παραδόσεις και τον μοναδικό χαρακτήρα του νησιού, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις για την ενίσχυση της διαβίωσης των κατοίκων του νησιού και τη δημιουργία ενός πραγματικά βιώσιμου προορισμού για τους επισκέπτες του νησιού.

Ανέλαβε τα καθήκοντά του ως  Δήμαρχος Αστυπάλαιας για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019 και από τότε έχει αφιερώσει όλη του την ενέργεια στο για να καθοδηγήσει το νησί σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Τον τελευταίο χρόνο έφερε το νησί στο παγκόσμιο προσκήνιο ως ζωντανό εργαστήριο βιώσιμης κινητικότητας και καθαρής ενέργειας ενώ συνεργάζεται ενεργά με τη Volkswagen και την Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο του έργου «Αστυπάλαια, Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί».